DISTANCIO / VÄRNAMO 

Konstnär: MELISSA VANDENBERG

Utställning på Gummifabriken (Blickfånget), Värnamo
22 oktober 2020 - jan 2021

Showroom >>>

 Konsten, brödet och livet 
 Samhällen formas till viss del efter vår mattradition och vi samlas gärna kring mat, det är en källa till gemenskap. Vilket förhållande har du till mat och framförallt till bröd? Har du någon gång funderat på det? Kanske har du ett familjerecept för matbröd hemma som din mormor en gång skrivit ner i en sirlig handstil. Det finns kanske också en historia kring hur din mormor bakade brödet på ett speciellt sätt som bara hon kunde göra.

Melissa Vandenberg, konstprofessor från Kentucky i USA, har funderat mycket på sitt ursprung. Hennes mormor och morfar utvandrade från Sverige till USA och hade med sig traditionen av att baka den svenska limpan. Melissa har under lång tid fascinerats av detta hantverk och under sitt besök i Värnamo hösten 2019 ville hon undersöka det närmare. Hon pratade med människor och fick veta mer om Värnamos långa och breda brödtradition. Hon gjorde även ett experiment med en surdeg tillsammans med Eva Törn, kulturnämndens ordförande. Melissa vill fortsätta arbetet i sommar och samla historier som Värnamoborna har kring bröd som sedan berättas vidare i en slags storytelling. När hon återvänder till Värnamo hoppas hon på spännande möten som det kan komma nya brödtraditioner ur och hon vill gärna baka bröd tillsammans med er Värnamobor!

Melissa undersöker den mellanmänskliga distansen. Vad förenar människor och vad kan skapa avstånd mellan dem? Här möts konsten och samhället i en symbios. Samtidskonsten samverkar med kulturarvet och landar mitt bland Värnamoborna. Här får ni skapa konsten tillsammans med konstnären och bereda väg för ett helt nytt sätt att se på och skapa konst. Alla som vill kan vara med, gammal som ung, vi förenas i skapandet! Vi hoppas att Värnamobornas stolthet över sin stad och sitt kulturarv ska kunna förmedlas till Melissa och ligga till grund för hennes skapande. Kanske upptäcker vi helt nya saker om vår stad som genererar en fortsättning efter att projektet avslutats?


Melissa Vandenbergs vistelse i Värnamo kommer att sammanfläta de möten som uppstår på plats med de berättelser som hennes förfäder har förmedlat till henne om Sverige och den svenska limpan.  Genom detta kommer hon att röra vid aspekter av tillhörighet, migration och kritiska kulturarvsstudier.

Vandenberg är professor i skulptur vid Eastern Kentucky University, USA . Hon är bosatt i Richmond, KY, USA. Under hösten 2019 medverkar hon i KMAC Triennial. Vandenberg har svenskt påbrå och har bla varit på residens vid Konstepidemin i Göteborg.

Mer om konstnären  och projektet i Värnamo (engelska)  >>>

" Jag ser fram emot Distancio i Värnamo. Melissa Vandenberg verkar vara en spännande konstnär med bredd i sitt skapande. Det ska bli så kul att se hur det utvecklar sig, social konst är ett intressant sätt att skapa konst på. Jag hoppas att det kommer många Värnamobor som vill vara med i ett unikt konstprojekt som inrymmer såväl vår stads berättelser som estetiska värden."   

 -  Cecilia Gustavsson, Kulturpedagog, Värnamo


 
Distancio är ett regionalt konstprojekt där konsten och samhället är i fokus. Distans kan vara ett geografiskt avstånd, men även ett kulturellt avstånd eller ett avstånd mellan människor. I Distancio undersöks vad som händer när man tar konsten från de traditionella plattformarna och gör den mer tillgänglig. Konsten skapas i mötet mellan  människorna i staden och konstnärerna i olika miljöer och finner sin väg tillbaka till digitala plattformar och fysiska rum

 Bra Bröd 

Melissa kommer att göra objekt av materialet bröd. Det blir en personlig betraktelse i mötet med Värmamoborna. Hon kommer också att ha med bilder och video i utställning  ”Värnamo 100 år”  som öppnar i oktober på Gummifabriken.

Eftersom Covid 19 har gjort det omöjligt för Melissa att komma till Värnamo så behöver hon få kontakt med kanske just dig. Dela recept, brödminnen eller så bjuder du in Melissa att vara med via video när du bakar. Maila henna på brabrod@distancio.

- - - 

Verk: invigning sker i oktober 2020, verken kommer också att presenteras på digitalt.

Verksskiss: presenterades i dec 2019 -  jan 2020

Konstnärssamtal/ArtTalks-serien:  28 november,
kl: 18:00, Vandalorum,  Värnamo, 2019

Vistelse i Värnamo: 1) 22 november till 1 december,  2019
(Vistelse 2 skulle ha skett i maj-juni 2020)


DISTANCIO VÄRNAMO sker i samverkan med flera lokala aktörer bland dem Gummifabriken, Värnamo  hembyggdsförening, Historiska Sällskapet Gamla Wernamo med stöd av Region Jönköpings län och Värnamo kommun.


Lokalsamverkansgrupp: Cecilia Gustavsson, kulturpedagog,  Eva Törn, kulturnämndens ordförande,  Monica Lembke mf. 
Konstnärlig ledare: Anna Viola Hallberg

Gummifabriken >>>
Värnamo hembyggdsförening >>>
Vandalorum >>>
Smålands konstarkiv >>>


Med stöd av: Region Jönköpings län samt Mullsjö, Gnosjö, Tranås och Värnamo kommuner.     Konstnärlig ledare/curator: Anna Viola Hallberg     Kontakt: curator @ distancio.se