DISTANCIO / MULLSJÖ 

Konstnärs duo: MARTINKA BOBRIKOVA & OSCAR DE CARMEN

THE MUSEUM OF HAPPINESS

Bobrikova och de Carmens vistelse i Mullsjö har kretsat kring att förstå hur en kommun arbetar och hur relationen ser ut till medborgarna, finns inflytande? Vad prioriteras? Vad är viktigt? Vilka beslut prioriteras? Undersökningen har resulterat i  THE MUSEUM OF HAPPINESS.  Vill du vara med och påverka bilden konstnärerna skapar kring Mullsjö så kan du komma i kontakt med dem via themuseumofhappiness@distancio.se.

Passa också på att svara på enkäten i online form (helt anonymt). Undersökningen är aktiv under våren och sommaren 2020 >>>

 Museér har inga gränser- de har ett nätverk 

 "Tanken med Oscar de Carmens och Matinka Bobrikova arbete i Mullsjö är att skapa interaktion mellan personer och företeelser som möjliggör en utveckling hos deltagarna och som leder till en känsla av förnöjsamhet och glädje. Ett tillstånd där man både ser nya fördelar för sig själv som man inte varit så medveten om förut men även deltar i att skapa och inbjuda till dessa för andra.

Att försöka skapa denna känsla i många delar av samhället, inte bara för dem som söker utmaningarna, utan även för de boende på ett vårdhem, deltagarna på ett e-sportcenter eller vilka sammanhang det än må vara. Att bredden av välmående och delaktighet ska cementeras och därigenom ge museét legitimitet för lång tid framöver och att man kan fortsätta bygga på känslan av att man är delaktig i något positivt som man också kan påverka själv"

.

- Åsa Eklund, Kulturchef Mullsjö (Feb 2020)
 BOBRIKOVA & De CARMEN 

Del av Martinka Bobrikovas & Oscar de Carmens konstnärskap sker i samtal och delande av vardagliga aktiviteter. Den efterforskande veckan i Mullsjö följer denna metod. Omständigheterna kring Covid 19 har gjort att de utvecklar THE MUSEUM OF HAPPINESS som en webbsida. Bobrikova & de Carmen är intresserade av samtalet som kraft och hur tillsamamnsskapet kan samverka till omdanande modeller för det gemensamma. Den konstnärliga praktiken är ofta gemenskapsbaserad och syftar till att skapa nya sociala ekosystem. Genom att undersöka de mekanismer och sammanhang där makt skapar värdefulla system söker de att ingripa på gränsen mellan konst och aktuella ämnen. De  synliggör  det tillfälliga och det utopiska. 
Deras konstprojekt utmanar hur vi uppfattar vår vardag. De arbetar med ett djupt engagemang som ett sätt att undersöka problem i det samtida samhället. Ofta är det hållbarhet, miljö och relationen gäst-värd som är i fokus. Duon är starkt kopplad till Sverige och ser sig själva som nomadiska. För närvarande har de sin bas i Oslo, Norge. De Carmen är född i Spanien och Bobrikova i Slovakien. Duon är utbildad vid bl a Akademi Valand & Malmö Konsthögskola. De har arbetat tillsammans sedan 2005. 

 TIDSLINJE 
Verk: Kommer att presenteras i digital form i oktober

Besök 2 i Mullsjö: 9 januari - 28 februari

- Verksskiss: presenteras i dec 2019 -  jan 2020

- Konstnärssamtal/ArtTalks-serien 7:e oktober, 2019
Plats: Aulan, Mullsjö folkhögskola, Björksätersvägen 4-8, Mullsjö

- Research: 1-8 oktober, 2019

"Att få tal del av perspektiv på Mullsjö utifrån en konstnärlig metod kommer att möjliggöra ett helt nytt kulturklimat att bygga vidare på" 

- Åsa Eklund, Kulturchef Mullsjö (oktober 2019)

DISTANCIO / MULLSJÖ med stöd av:

 Media 

Konstnärer ska hitta det goda, Jönköpingsposten, 20200221 >>>

Text och bild Yvette Tidefors.

Foto:  Elisabeth Gillving Pettersson (café) Bobrikova 
Foto: de Carmen (med kulturchef Åsa Eklund, kommungräns skylten, artikel fr Jönköpings Posten  samt enkätMed stöd av: Region Jönköpings län samt Mullsjö, Gnosjö, Tranås och Värnamo kommuner.     Konstnärlig ledare/curator: Anna Viola Hallberg     Kontakt: curator @ distancio.se