DISTANCIO / VÄRNAMO 

Konstnär: MELISSA VANDENBERG

" Jag ser fram emot Distancio i Värnamo. Melissa Vandenberg verkar vara en spännande konstnär med bredd i sitt skapande. Det ska bli så kul att se hur det utvecklar sig, social konst är ett intressant sätt att skapa konst på. Jag hoppas att det kommer många Värnamobor som vill vara med i ett unikt konstprojekt som inrymmer såväl vår stads berättelser som estetiska värden."   

 -  Cecilia Gustavsson, Kulturpedagog, Värnamo


Konsten, brödet och livet

Samhällen formas till viss del efter vår mattradition och vi samlas gärna kring mat, det är en källa till gemenskap. Vilket förhållande har du till mat och framförallt till bröd? Har du någon gång funderat på det? Kanske har du ett familjerecept för matbröd hemma som din mormor en gång skrivit ner i en sirlig handstil. Det finns kanske också en historia kring hur din mormor bakade brödet på ett speciellt sätt som bara hon kunde göra.

Melissa Vandenberg, konstprofessor från Kentucky i USA, har funderat mycket på sitt ursprung. Hennes mormor och morfar utvandrade från Sverige till USA och hade med sig traditionen av att baka den svenska limpan. Melissa har under lång tid fascinerats av detta hantverk och under sitt besök i Värnamo hösten 2019 ville hon undersöka det närmare. Hon pratade med människor och fick veta mer om Värnamos långa och breda brödtradition. Hon gjorde även ett experiment med en surdeg tillsammans med Eva Törn, kulturnämndens ordförande. Melissa vill fortsätta arbetet i sommar och samla historier som Värnamoborna har kring bröd som sedan berättas vidare i en slags storytelling. När hon återvänder till Värnamo hoppas hon på spännande möten som det kan komma nya brödtraditioner ur och hon vill gärna baka bröd tillsammans med er Värnamobor!

Melissa undersöker den mellanmänskliga distansen. Vad förenar människor och vad kan skapa avstånd mellan dem? Här möts konsten och samhället i en symbios. Samtidskonsten samverkar med kulturarvet och landar mitt bland Värnamoborna. Här får ni skapa konsten tillsammans med konstnären och bereda väg för ett helt nytt sätt att se på och skapa konst. Alla som vill kan vara med, gammal som ung, vi förenas i skapandet! Vi hoppas att Värnamobornas stolthet över sin stad och sitt kulturarv ska kunna förmedlas till Melissa och ligga till grund för hennes skapande. Kanske upptäcker vi helt nya saker om vår stad som genererar en fortsättning efter att projektet avslutats?

 - Cecilia Gustavsson, Kulturpedagog, Värnamo


Vill du komma i kontakt med Melissa Vandenberg: detgodabrodet@distancio.se

Melissa Vandenbergs vistelse i Värnamo kommer att sammanfläta de möten som uppstår på plats med de berättelser som hennes förfäder har förmedlat till henne om Sverige och den svenska limpan.  Genom detta kommer hon att röra vid aspekter av tillhörighet, migration och kritiska kulturarvsstudier.

Vandenberg är professor i skulptur vid Eastern Kentucky University, USA . Hon är bosatt i Richmond, KY, USA. Under hösten 2019 medverkar hon i KMAC Triennial. Vandenberg har svenskt påbrå och har bla varit på residens vid Konstepidemin i Göteborg.

Mer om konstnären  och projektet i Värnamo (engelska)  >>>
DISTANCIO inväntar nya direktiv. Tillfälligt stoppat o i Mars 2020.
Region Jönköpingslän kommer att göra en ny utvärdering o slutet av maj och då se över hur och när projektet kan genomföras.

DISTANCIO har redan från början handlat om mellanmänskliga avstånd, och hur konsten kan verka i detta utrymme som en överbryggande agent. Med Covid 19 effekterna sätts allt mer fokus på konstens samlade kraft och kritikallitet.

Ljungby berättarfestival
Datum: 13 juni, 2020
Tidpunkt: kl. 11.00-15.00
Plats: Stadsbiblioteket, Gummifabriken, Värnamo

Lämna in ditt familjerecept för matbröd! Den amerikanska konstnären Melissa Vandenberg undersöker hur vi lämnar avtryck och hur samhället formas efter vår mattradition, i konstprojektet DISTANCIO. Ett socialt konstprojekt där du kan vara med i en storytelling om Värnamo och brödtraditionen. Lämna in ditt recept (eller kopiera i biblioteket) helst handskrivet, de kommer på något sätt att visas i samband med utställningen ”Värnamo 100 år” i Gummifabriken hösten 2020. Melissa finns på plats och vill gärna ta del av din berättelse. 

Melissa Vandenbergs vistelse i Värnamo och tillkomsten av verket Det Goda Brödet.

Genomförande av verk/vistelse 2: NYTT DATUM KOMMER ATT ANSLÅS (maj/juni 2020)

Verksskiss: presenteras i dec 2019 -  jan 2020

Konstnärssamtal/ArtTalks-serien  28 november
kl: 18:00, Vandalorum,  Värnamo

Vistelse 1: 22 november till 1 december,  2019


DISTANCIO VÄRNAMO sker i samverkan med flera lokala aktörer bland dem Gummifabriken, Värnamo  hembyggdsförening, Historiska Sällskapet Gamla Wernamo med stöd av Region Jönköpings län och Värnamo kommun.


Lokalsamverkansgrupp: Cecilia Gustavsson, kulturpedagog,  Eva Törn, kulturnämndens ordförande,  Monica Lembke mf. 
Konstnärlig ledare: Anna Viola Hallberg

Gummifabriken >>>
Värnamo hembyggdsförening >>>
Vandalorum >>>
Smålands konstarkiv >>>


Med stöd av: Region Jönköpings län samt Mullsjö, Gnosjö, Tranås och Värnamo kommuner.     Konstnärlig ledare/curator: Anna Viola Hallberg     Kontakt: curator @ distancio.se