DISTANCIO / TRANÅS 

Konstnär: MARK RAUTENBACH

"Vilken härlig nyhet för Tranås att få ta emot en sydafrikansk konstnär som under sin vistelse kommer berika tranåsbygden och regionen med sitt konstnärskap. Mark Rautenbach bor och verkar i sitt hemland, från Tranås mätt ca 1 010 mil fågelvägen eller 1 570 mil med bil, så vem kommer inte vara nyfiken och otålig? Bredden hos Mark, inom konst och konsthantverk  är spännande och kommer på olika sätt stimulera många. Då hans arbete är präglat av performance och kollektiva lärandesituationer kommer mycket att handla om möten med människor, att hämta in fakta från olika håll; vad är Tranås? Vad ser han i vår kultur som starkast? Via samverkan med Kultivera kommer Mark att ha en fin bas här i Tranås."

- Claes Sjökvist, Kultursekreterare, Tranås

Mark Rautenbach är konstnär och textildesigner. Hans praktik  befinner sig i spannet mellan konst, hantverk, design och meditation. Rautenbach utforskar okonventionella (inte sällan återvunna) material.  Han har ett intresse för  handarbetet som "en varande akt" och hur detta delas med andra.  Detta sammanvävs i konstverk som utforskar identiteter och tillhörigheter. Stora delar av Rautenbachs praktik sker som social konst med emfas på etiska och demokratiska aspekter av det Sydafrikanskasamhället. Hans arbete är präglat av performance och kollektiva lärandesituationer. Parallellt har han en praktik som fokuserar på studioarbete. I Tranås tar han sig an denna metod genom studie av material och berättelser från orten som sedan överförs till performanceverk och akter av delande.

Rautenbach är utbildad vid University of Natal. Han har bland annat varit lärare vid Cape Peninsula University of Technology. Han är bosatt i Kapstaden, Sydafrika.  Mer om konstnären >>>

Videor som visar Mark Rautenbachs praktik >>>

DISTANCIO inväntar nya direktiv. Tillfälligt stoppat o i Mars 2020.
Region Jönköpingslän kommer att göra en ny utvärdering o slutet av maj och då se över hur och när projektet kan genomföras. Det är möjligt att vi kan komma igång redan i september.

DISTANCIO har redan från början handlat om mellanmänskliga avstånd, och hur konsten kan verka i detta utrymme som en överbryggande agent. Med Covid 19 effekterna sätts allt mer fokus på konstens samlade kraft och kritikallitet.


Mark Rautenbach är i Tranås:

Möjligen september 2020
(Ursprunglig period 1a april - 6 maj, 2020)


Konstnärssamtal/ArTalks-serien: 
NYTT DATUM VÄNTAS 

Sker ej som tidigare planerat 16 april, 2020,  Stadsbiblioteket i Tranås
 (fri entré)


Under vistelsen kommer Mark Rautenbach genomföra en rad utforskande kollektiva sessioner i form av sk Craft Circles som leder upp till ett avslut på Valborg, då Rui Mourão (DISTANCIO/GNOSJÖ) sluter upp för att göra ett videoverk.


Rautenbachs projekt för Tranås har sin början i Kapstaden där han kommer att genomföra första ledet av DISTANCIO / TRANÅS. Med detta har verket fått en stafett liknande form och Tranås sammanlänkas med Kapstaden och andra städer dit (U)telling (S)tories kommer att vandra.

DISTANCIO / TRANÅS sker i samverkan med:

MÅRDASTUGAN
BIBLIOTEKET


With support from: Region Jönköpings län with Mullsjö, Gnosjö, Tranås and Värnamo municipalities.     Curator: Anna Viola Hallberg   Contakt: curator @ distancio.se