DISTANCIO / GNOSJÖ 

Konstnär: RUI MOURÃO

"Det ska bli intressant att låta en internationell konstnär med Rui Mourãos bakgrund utforska det lokala entreprenörskap och känsla för kollektivet som kommit att prägla Gnosjö. Ibland behöver man en blick utifrån för att förstå det som ligger närmast"

Lennart Alves, Kultursekreterare, Gnosjö

Rui Mourão kommer under sin vistelse i maj 2020 att fördjupa det arbete som inleddes i oktober förra året och med det fokusera på att fullborda verket om Gnosjö andan. Han kommer bland annat att vara volontär på Gnosjö Hjälper, samtala med olika personer kring deras läsning av det legendariska begreppet. Vill du bidra med just din tolkning av begreppet eller begreppets betydelse ur ett historiskt  perspektiv så kontakta honom via spiritofgnosjo@distancio.se

Rui Mourão är konstnär och doktorand. I sin konst utforskar han bland annat arbete och ritualer. I Gnosjö kommer han att göra en djupdykning i upplevelsen och betydelsen av Gnosjöandan både som personligt och offentligt fenomen.
Sedan ett par år tillbaka arbetar han parallellt med ett större konstnärligt forskningsprojekt i Brazilien. Han skriver sin doktorsavhandling vid Faculdade de Ciências Sociais e Humanas (FCSH)/NOVA. Han har presenterat vid bl a Oxford University. Mourão har sin bas i Lissabon, Portugal. 
Mer om konstnären  och projektet (eng)  >>>

Rui Mourão & Gnosjö

Genomförande av verk:  4-29 maj kommer Rui Mourão att vara i kommunen och arbeta med projektet Gnosjö Spirit. 

Verkskiss: presenterades i december 2019

Konstnärssamtal/ArtTalks-serien 21 november, 2019
kl 17:30, Biblioteket i Gnosjö 

Vistelse 1: 18 - 25 november, 2019

 Industrial Archeaology, Fotograf:   Rui Mourão. Se fler bilder >>>

DISTANCIO / GNOSJÖ sker i samverkan med flera lokala aktörer.


Med stöd av: Region Jönköpings län samt Mullsjö, Gnosjö, Tranås och Värnamo kommuner.     Konstnärlig ledare/curator: Anna Viola Hallberg, curator @ distancio.se